maanantai 7. tammikuuta 2013

Treeniä Oulussa



Kävin 4.-6. tammikuuta 2013 viikonlopun mittaisella visiitillä Oulussa. Sanginjoen leirikeskuksessa järjestettiin Kaamosleiri, jonka formaatti ja perinteet eivät olleet minulle ennestään tuttuja. En oikein tiennyt onko leiri vakavahenkistä opiskelua vai enemmän sosiaalista ajanviettoa. Tiesin kuitenkin OGP:läiset hyviksi tyypeiksi ja Jeffin loistavaksi opettajaksi, joten junaliput olisivat varmasti hintansa arvoiset.  

Olin pitkään tehnyt ehkä kymmenen tesuji- tai life and death -tehtävää päivässä, pääosan ajasta ja staminasta mennessä matematiikan opiskeluun. Tästä syntyi halu vaihteeksi viettää muutama päivä kokonaan go:n parissa. Edellisen kerran tällainen intensiivisen opiskelun tunne on ollut kongressissa, jossa kuitenkin turnaaminen haukkasi ison osan voimavaroista, ja opiskelu tapahtui suurelta osin iltahämärässä, puhkiväsyneenä, märässä teltassa. Oulussa en kokenut minkäänlaista stressiä pelaamisesta. Oli vain kiva herätä aamulla ja tietää että on mielin määrin aikaa keskittyä omaan lempiharrastukseen.

Arvelin että organisoitua opetusta ei tule leirillä olemaan erityisen runsaasti, joten otin mukaan Bozulichin 501 Tesuji Problems -kirjan. Olin tankannut näitä ongelmia jo muutaman kuukauden. Kirjoittanen kirjasta yksityiskohtaisemman arvostelun sitten, kun olen saanut loput sata tehtävää tehtyä. Tein junamatkoilla ja leirillä reippaat sata ongelmaa, ja huomasin ratkomisen käyvän loppua kohti selvästi nopeammaksi. Myös niiden tehtävien osuus, joissa oikean siirron löytää yhdellä vilkaisulla, kasvoi huomattavasti. Joko lukemiseni todella vahvistui tai sitten vain opin arvaamaan ratkaisuja ongelmateknisistä seikoista päättelemällä.

Leiriä edeltävänä yönä en oikein nukkunut, koska juna lähti 7:30 enkä silti saanut mentyä unille tavallista aikaisemmin. Yritin nukkua junassa. Ensimmäisenä päivänä olin tosi väsynyt. Onneksi leiripaikalle järjestyi juna-asemalta mukava autokyyti, muuten sinne ei olisi päässytkään. Leiripaikka oli autiohkossa ympäristössä noin 25 kilometrin päässä keskustasta. Yritin ensin nukkua päiväunia, mutta todettuani ettei se onnistu, join pari energiajuomaa ja aloin lukea tesujeita. Juttelin myös Jeffin kanssa go:n treenaamisesta. En ollut perjantaina mitenkään optimaalisessa mielentilassa, pelit menivät aika huonosti, mutta talkootyönä kokattu jauheliharisotto oli herkullista. Leirikeskuksessa oli vaikuttava keittiö, jossa oli isot jääkaapit ja teollisuustiskikone. Yksi mieleen jääneistä asioista oli, että ruoat olivat tosi hyviä. Liekö syynä se, että niihin oli käytetty konstailematta lihaa, ja juuri optimaalisesti tulisia mausteita. Välillä tuli paniikki, että syönkö ihan liikaa, mutta talvisin on koko ajan nälkä.     

Lauantaina pääsin aloittamaan päivän hyvin levänneenä. Osallistuin simultaanipeleihin Jeffiä vastaan. Valitsin 5 kiven tasoituksen ja päätin pistää pystyyn kunnon rähinät. Jostain syystä kuitenkin tapoin itseni sen sijaan, että olisin tappanut valkean. Oikea siirto olisi ollut laskeutuminen ensimmäiselle riville, mutta pelasin hanen, joka aiheutti ko:n. Erityisesti tämä tilanne jäi mieleen sen vuoksi, että olimme juuri käyttäneet melkein puoli tuntia aikaa tehtävään, jossa oli aika analoginen tilanne. Muistanpa ensi kerralla miettiä vähän pidempään valitessani siirtoa semeaissa. Pelini loppui kaikista simultaaneista ensimmäisenä, mutta myöhemmin Jeff sanoi, että olin ainoa, joka oli todella haastanut valkean tappeluun, ja että tämä on oikea tapa pelata tasoituspelejä.

Järjestin tosi epämuodollisen haasteturnauksen rustaamalla tiedotteen asiasta seinälle. Jokaisesta voitosta sai palkinnoksi dumletikkarin, mutta tikkarilaatikko oli olohuoneessa ja kaikki söivät niitä muutenkin. Tikkareista ei meinannut saada paperia millään pois. Pöydällä oli myös iso muovipussillinen mandariineja, mikä oli mukavaa. Pelasin ensimmäisen haasteturnauspelini Bolkoa vastaan. Pelasin mustilla kahdella tasoituskivellä. Olin johdossa pitkälle loppupeliin, mutta jostain syystä päätin syöttää valkealle pienen palan häntääni ja hävisin muutamalla pisteellä. Myös Henrille ja Jarkolle hävisin. Pelaaminen ei perjantaina ja lauantaina alkuillasta sujunut, ei sitten millään. Syytin tästä tesujitehtäviä. Joka paikassa näin vain tesujeita. Hävisin jokaisen pelaamani pelin, paitsi pikkulaudalla 25 kyuta vastaan. Vasta myöhään lauantai-iltana löysin oikean fiiliksen hämmentävässä uhrauspelissä Petri Haustolaa vastaan. Kuolin vastustajan moyoon, mutta pääsin pelaamaan ladderblock-kurkistuksen josta seurasi iso furikawari. Loppujen lopuksi haasteturnauksen voitto taisi mennä Bolkolle.

Sunnuntai oli mukava päivä keskittymisen, opiskelun ja pelaamisen suhteen. Päivä alkoi Jeffin luennolla Lee Sedolin ja Gu Lin quadruplako -pelistä. Luento oli tosi hauska, ja pelissä esiintyneet tilanteet vielä uskomattomampia, kun niihin sai taustavalaistusta. Jeff sai fusekinkin kuulostamaan hellittämättömältä strategiselta tappelulta. Olin kyllä katsonut pelin, mutten ollut ymmärtänyt oikean laidan tappeluista kovinkaan paljon lopulta.

Teimme Henrin ja Jarkon kanssa tesujitehtäviä ja onnistuin lopulta voittamaan Jarkon (egf 3 kyu, kgs 1 kyu) huikeassa tappelupelissä. Sitten olikin vain puoli tuntia aikaa ennen kuin kyyti juna-asemalle lähtisi. Osallistuin loppusiivoukseen korjaamalla tiskejä. Junassa sain vielä tehtyä melkein 50 tesujitehtävää ja pelasin pelin Esa Koskista vastaan. Ratkoimme pari tehtävää yhdessä. Mietin että pitäisikö Esa korottaa 9 kyuksi, sillä ainakin tehtävistä löytyi oikeita siirtoja yllättävän hyvin, eivätkä ne olleet erityisesti tuplakyuille suunniteltuja. Pidättäydyin kuitenkin mielivallasta. Kohta se korotus on tulossa kumminkin.

Olin Helsingissä tasan keskiyöllä ja kunnianhimoinen suunnitelmani käydä Kultapalmussa moikkaamassa porukkaa romahti isoon väsymykseen. Heräilin maanantaina kolmen aikaan iltapäivällä.

Kiitos leiristä ja opetuksesta oululaisille ^_^        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti